עסקים רבים מעלים את השאלה האם כיבוד היא הוצאה מוכרת בעסק, ואם כן- מה נכנס להגדרת כיבוד בעסק.
תחילה לעניין המע”מ- לא יוכר כלל מע”מ בגין כיבודים.
ולעניין מס הכנסה-
תקנות מס הכנסה (ניכוי הוצאות מסויימות), תשל”ב-1972 מגדירות “כיבוד קל”: שתיה קרה או חמה, עוגיות וכיוצא באלה. הוצאות אלה יוכרו במקום בו מתנהל העסק בדרך קבע (כלומר- לא יותרו הוצאות מחוץ למקום העסק קרי מסעדות, בתי קפה וכיו”ב).
בהתאם להנחיות רשות המסים, ניתן להכיר כהוצאות כיבוד שתייה חמה או קרה, קפה, תה, סוכר, חלב, עוגות, עוגיות ולאחרונה- גם פירות וירקות העונה.
בהתאם לסעיף 2(1) לתקנות- תותר בניכוי רק 80% מההוצאה.
חשוב לציין שוב- הוצאות שיצאו מחוץ למקום בו מתנהל העסק בדרך קבע אינן מותרות כלל בניכוי.
בשנת 2018 הוגשה עתירה בביהמ”ש על ידי חברת “משרד בקפה” נגד רשות המסים על כך שאינה מאפשרת הכרה בהוצאות בית הקפה כהוצאות כיבוד לעסק. טענת החברה הייתה כי מתבצע פיצול בחשבונית באופן הבא: 60% מההוצאה מוכרת כשירותי משרד ואילו 40% מההוצאה מוכרת כהוצאות כיבוד. הבקשה היא שניתן יהיה להכיר רק ב-60% מההוצאה (כלומר- רק בהוצאה הקשורה לשירותי משרד). רשות המסים יצאה בהוראה מפורשת כי המתווה אינו מוכר לצרכי מס וכי אין להכיר כל חלק בחשבוניות היוצאות מחברה זו, שכן מדובר בחלוקה מלאכותית של ההוצאות. כתוצאה מכך עסקים רבים ביטלו את ההתקשרות עם החברה. ביהמ”ש קיבל את טענת רשות המסים והכריע כי חשבוניות בעבור מסעדות ובתי קפה אינן מוכרות לצרכי מס. יחד עם זאת, הוסיף השופט כי על רשות המסים למצוא פתרון לנושא, שכן בעולם המודרני עסקים רבים מנוהלים בבתי קפה ובמסעדות ואין להם מקום קבע לניהול המשרד. נקודה זו שהעלה השופט משאירה מקום לאופטימיות.
אנו כמובן נפעל לעדכן תמיד במידה ויהיה שינוי בהכרה בהוצאות מסוג זה.
ניתן למצוא מידע נוסף לגבי נושא זה במאמר בנושא הוצאות עודפות.
אנו בחג’ג’ ושות’ מעניקים ללקוחותינו ייעוץ נרחב בנושא ההכרה בהוצאות, דבר החוסך תשלומים רבים לרשויות המס, ומאידך ומונע אי נעימויות בביקורות של רשויות המס.
מאמר זה נועד לשם מסירת מידע בלבד ואינו מהווה מתן חוות דעת אישית.