כידוע, קיימות הוצאות רבות אשר אינן מוכרות לצרכי מס.
בעסק עצמאי, הוצאות אלו מבוטלות ואינן מוכרות לצרכי מס (מנוטרלות מדוחות רווח והפסד).
יחד עם זאת, בעמותות/מלכ”רים ובחברות, בשל ההפרדה הברורה בין בעל המניות לבין התאגיד, על מנת למנוע מקרים בהם נרשמות הוצאות פרטיות, משולמות למס הכנסה מקדמות בשל הוצאות עודפות.
תשלום זה למס הכנסה יצטרף לתשלומי המקדמות שמשלמת החברה במהלך השנה ולא יוחזר לחברה. כלומר, חברה אשר אינה חייבת במס (סיימה בהפסדים, או ששילמה מקדמות מדויקות למס הכנסה)- המקדמות ששולמו לעודפות לא יוחזרו לה ויהוו מעין “קנס” שהוטל על החברה. שיעור המס שמוטל על הוצאות עודפות בחברה הוא בגובה 45% מההוצאות העודפות.
במלכ”רים ובעמותות שיעור המס גבוה יותר ועומד על 90% מסך ההוצאות העודפות. בשל העובדה שמוסדות אלו הם ללא כוונת רווח, הרי שתשלום המקדמות בשל עודפות לעולם לא יוחזר למלכ”ר. כלומר, העובדה שהמלכ”ר סיים בעודף או בגירעון את שנת המס לא תשפיע על המקדמות ששילם בשל הוצאות עודפות והן לא יוחזרו אליו.
סעיף 17 לפקודת מס הכנסה מגדיר מהי הוצאה המותרת בניכוי. בסעיף נקבע: “הוצאות שיצאו כולן בייצור הכנסתו בשנת המס ולשם כך בלבד“. מהסעיף עולה כי על ההוצאה להיות הוצאה עסקית שלמה. כלומר- לא הוצאה מעורבת (שכן היא לא הוצאה שהוצאה כולה לצורך ייצור הכנסה. יש בה מרכיב פרטי שאינו עסקי).
יחד עם זאת, בהתאם לתקנות הותרו הוצאות מסוימות שעל אף שהן הוצאות מעורבות, יוכר החלק היחסי שלהן בגין השימוש בעסק, לדוגמה: חשבונות הבית (לגביהן ניתן למצוא מידע נוסף במאמר ניהול עסק מהבית, טלפון נייד, אחזקת רכב, כיבוד ועוד).
להלן סוגי הוצאות שאינן מוכרות בעסק ונכנסות להגדרת “הוצאות עודפות”:
- כיבוד- 20% מההוצאה היא הוצאה עודפת. מידע נוסף ניתן למצוא במאמר הוצאות כיבודים.
- נסיעות לחו"ל- כל הוצאה שהיא מעבר לתקנות תוגדר כהוצאה עודפת. מידע נוסף ניתן למצוא במאמר נסיעות לחו"ל.
- הוצאות חשמל, מים, ארנונה לעסק המנוהל מהבית- יוכרו בהתאם לחלק היחסי.
- הוצאות אחזקת רכב- יוכרו במידה ונזקף שווי בשכר העובד המחזיק ברכב. כמו כן, במידה והרכב משמש לעבודה בלבד (ולא מוצמד לעובד מסוים) אזי ההוצאה מוכרת ללא צורך בזקיפת שווי. במידה והרכב מוצמד לעובד, אך לא נזקף שווי רכב בשכר העבודה שלו, ההוצאה כולה תוגדר כהוצאה עודפת. ניתן למצוא מידע נוסף בנושא במאמר הכנסות זקופות.
- שי לספקים, ללקוחות ולאירועים פרטיים של עובדים- תותר בניכוי הוצאה של עד 210 ש"ח לכל אדם בישראל, או עד 15 דולר בחו"ל. כל סכום מעבר לסכום זה יוגדר כהוצאה עודפת. מידע נוסף ניתן למצוא במאמר בנושא מתנות לספקים, ללקוחות ולעובדים.
- ארוחות עסקיות במסעדות ובבתי קפה אינן מוגדרות כהוצאה עסקית ויוגדרו כהוצאה עודפת.
- ארוחות לעובדים- יוכרו רק במקרה בו ייזקף שווי לעובדים. במקרים בהם לא ייזקף שווי לעובד- ההוצאה כולה תיכנס להגדרת הוצאה עודפת. מידע נוסף ניתן למצוא במאמר בנושא הכנסות זקופות.
קיימות הוצאות רבות נוספות הנכנסות להגדרת הוצאות עודפות.
אנו בחג’ג’ ושות’ מעניקים ללקוחותינו ייעוץ נרחב בנושא, דבר החוסך תשלומים רבים לרשויות המס.
מאמר זה נועד לשם מסירת מידע בלבד ואינו מהווה מתן חוות דעת אישית.