דוחות כספיים לחברות
החוק בישראל מחייב את כל החברות לערוך דוחות כספיים שנתיים, בדגש על דוח מאזן ודוח רווח והפסד, וכן דוחות ביניים נוספים כגון דוח התאמה למס, דוח על תזרימי מזומנים, דוח על שינויים בהון ועוד. הדוחות הנ”ל חייבים להיות מבוקרים ע”י רואה חשבון חיצוני.
משרדנו אמון על הפקת דוחות כספיים לחברות וכן ביקורת על הדוחות בהתאם לכללי החשבונאות המקובלים ומתן חוות דעת של רואה חשבון, לה יש השפעה מכרעת להמשך התנהלות של החברה. בשורות הבאות יובא מידע בסיסי על דוחות כספיים של חברות.
דברים שכדאי לדעת על הדוחות הכספיים
באופן כללי, כל חברה פרטית או ציבורית בישראל מחויבת בעריכת דוחות כספיים. יחד עם זאת, בעוד שחברה פרטית חייבת לערוך רק דוחות שנתיים בהתאם להנחיות הקבועות בחוק החברות, הרי שחברה ציבורית מחויבת גם בהגשת דוחות רבעוניים על פי הדרישות שנקבעו בחוק ניירות ערך. כעיקרון, את הדוחות צריך להגיש ביום האחרון של כל שנת מס (סוף השנה האזרחית), אם כי ניתן לקבוע באסיפה הכללית מועדים אחרים ועד ל-9 חודשים לאחר תום השנה. דוחות אלו חייבים להיות מבוקרים על ידי רואה חשבון חיצוני, ולהיות מובאים לאישורו של הדירקטוריון. הדוחות עצמם פתוחים לעיון בפני חברי הדירקטוריון ובעלי המניות, וכמו כן חברה פרטית צריכה במקרים מסוימים להעביר את דוח המאזן לעיונו של רשם החברות.
מהו דוח מאזן
כאמור, שני הדוחות הכספיים העיקריים של חברות הינם דוח מאזן (או בשמו הנוסף דוח על המצב הכספי) ודוח רווח והפסד. דוח המאזן נותן תמונת מצב על ההתחייבויות, ההון העצמי והנכסים של החברה, וכאמור חברות ציבוריות מחויבות בו אחת לרבעון וחברות פרטיות אחת לשנה. תמונת מצב זו מתארת בין היתר את ההון העצמי שהינו ההפרש בין הנכסים להתחייבויות, ומאפשרת להבין את מצבה הכלכלי של החברה עבור הגורמים הרלוונטיים, בין אם מדובר במשקיעים, בנותני אשראי או בגורמים רגולטוריים.
מצד אחד מדובר בדוח תמציתי למדי, אך מצד שני נדרשים להתלוות אליו הסברים המבארים את הסעיפים השונים. כך למשל, בטור של נכסי החברה יופיע הרכוש השוטף כמו פיקדונות בבנקים, יתרות מזומנים, מלאי, חובות של לקוחות וכדומה. מאידך, בטור של ההתחייבויות יהיו בין היתר: הלוואות, צ’קים שניתנו, אשראי מספקים, התחייבויות שוטפות והלוואות לשמן ארוך ועוד.
כאמור, בהתאם לחוק החברות חובה שתבוצע ביקורת רואה חשבון על דוחות אלה, כמו גם על הדוחות הכספיים האחרים. חשוב להדגיש כי רואה החשבון המבקר חייב להיות גורם חיצוני ולא אדם המועסק על ידי החברה, וזאת בכדי שחוות דעתו על דוחות הכספיים תהיה בלתי תלויה ולא מושפעת מיחסים כאלה ואחרים, דבר שבא להבטיח שהמידע המובא בדוחות הינו אובייקטיבי ואמין. הדוח שמגישים לרשות המיסים בסוף השנה האזרחית מאפשר לה לבצע ביקורת מטעמה, ואילו הדוח הרבעוני שמגישה חברה ציבורית אמנם לא חייב ביקורת אך לפחות סקירה של רואה חשבון חיצוני. דוחות אלה מיועדים לבעלי מניות, נותני אשראי ,משקיעים פוטנציאליים וכלל הציבור. חשיבותו של הדוח טמונה במתן תמונת מצב על מצב הפיננסי של החברה, ביצוע ניתוחים והשוואות, וקבלת החלטות מושכלות להתייעלות, השקעות וכיוצא באלה.
מהו דוח רווח והפסד
דוח החובה השני הוא כאמור דוח רווח והפסד, שמטרתו להציג את התוצאות הפיננסיות של הפעילות העסקית לאורך שנה או שנתיים. דוח זה מורכב מארבעה סעיפים. הסעיף הראשון עוסק ברווח הגולמי המגלם את ההכנסות ממכירות בניכוי עלויות הייצור או הקנייה של המוצרים, או עלויות אספקת השירותים, לרבות משכורות של עובדי ייצור, עלויות חומרי גלם, הוצאות מכס, הובלה וכדומה.
הסעיף השני הוא הרווח התפעולי, או רווח מפעילות רגילה, שבו מחסירים את התקורות מהרווח הגולמי, לרבות הוצאות משרדיות, הוצאות פרסום, שכר עבודה שאינו שותף במישרין לייצור, שכירות, חשמל ועוד.
הסעיף השלישי הוא הרווח לפני מס, שהינו הרווח התפעולי פחות או בתוספת הוצאות מימון נטו, הכנסות והוצאות אחרות ועוד. לבסוף מחשבים את הרווח הנקי לאחר הפחתת המיסים. יש לציין שקיימות זיקות רבות בין הדוחות השונים, למשל הרווח (או ההפסד) הנקי שבדוח זה נוסף לסעיף העודפים המופיע בסעיף הון העצמי במאזן האמור לעיל.
אם כן, דוח רווח והפסד מאפשר גם הוא לקבל תמונה על התוצאות הכלכליות של החברה, ומאפשר בין היתר להבין את חוסנה, את ביצועיה בהשוואה למתחרים ולשנים קודמות של החברה וכך לקבל החלטות הנוגעות להתייעלות. זאת, בנוסף להגשתו לעיונם של רשות המיסים, משקיעים, בעלי מניות, נותני אשראי וכיוצא באלה.
חוות דעת כחלק מביקורת הדוחות
כאמור, כל חברה חייבת במינוי רואה חשבון מבקר חיצוני שיבצע ביקורת על הדוחות הכספיים של החברה על פי תקני הביקורת שנקבעו ע”י לשכת רואי החשבון. לאחר הבדיקה נותן רואה החשבון חוות דעת בהתאם לתוצאות. כך למשל, אם הדוחות אכן ערוכים על פי הכלליים החשבונאיים המקובלים ומשקפים בצורה נאמנה את מצבה הכספי של החברה, תינתן חוות דעת בנוסח אחיד. במידה ונמצא בדוחות ליקוי שאיננו מהותי תינתן חוות דעת מסויגת, ובמידה וקיים ליקוי מהותי בגינו הדוח איננו נאות תינתן חוות דעת שלילית. כמו כן, אם עקב התנהלות לא מוצדקת של הלקוח רואה החשבון אינו יכול לבצע ביקורת על הדוחות, תינתן למעשה הימנעות מחוות דעת.
לפרטים נוספים בנושאים אלו ולקבלת שירותי דוחות כספיים לחברות, הנכם מוזמנים לפנות אל משרדנו בטלפון 073-374-4594 או באתר האינטרנט שלנו: חג’ג’ ושות’ רואי חשבון ויועצים.