על ההבדל בין עוסק מורשה לחברה בע”מ
בעת הקמה של עסק חדש עולה לא פעם השאלה לגבי ההבדל בין עוסק מורשה לחברה בע מ. למעשה, ישנם הבדלים רבים הקשורים בדרך ניהול החשבונות, בהגנה המשפטית, בחובות דיווח ותקנונים, בעלויות שירותי ראיית החשבון ועוד. במאמר הבא נסביר מה ההבדל בין עוסק מורשה לחברה בע מ לרבות כל הקשור אל הנהלת חשבונות חד צדדית או כפולה.
הבדל עקרוני בין עוסק מורשה וחברה בע”מ
ראשית, ההבדל בין חברה בע מ לעוסק מורשה הוא שעוסק מורשה חייב במס באופן אישי וישיר, כמו כן האחריות המלאה להתנהלותו הפיננסית מוטלת עליו. העוסק הוא שחייב להשיב את החובות לנושים השונים (ספקים, עובדים, מלווים) וניתן לדרוש אותם ממנו באופן אישי, מכספו האישי של בעל העסק. לעומת זאת, חברה בע”מ עומדת בפני עצמה בתור ישות משפטית נפרדת מבעליה, ולפיכך המיסוי והחובות חלים עליה ולא על בעלי החברה. כלומר, אם החברה נקלעת להפסדים ולחובות, לא ניתן לדרוש אותם מבעלי החברה, אלא רק מתוך הכנסותיה ונכסיה של החברה. עם זאת, ראוי לציין כי בנסיבות יוצאות דופן של התנהלות שלא בתום לב, עשוי בית המשפט להורות על הפסקת ההגנה המשפטית הזו ולחייב את הבעלים בתשלום חובות של החברה. מצב זה נקרא “הרמת מסך”.
סוגים שונים של הנהלת חשבונות
עוד הבדל בין עוסק מורשה לחברה קשור בהנהלת החשבונות. ככלל, עוסק מורשה שהמחזור השנתי שלו נמוך מכשלושה וחצי מיליון שקלים, רשאי לבצע הנהלת חשבונות בשיטה חד צדדית, אלא אם מתקיימים תנאים אחרים הקשורים למספר העובדים בעסק ולשירותים שהעסק מעניק. כפי ששמה מעיד עליה, בשיטה זו רושמים את הפעולות הפיננסיות רק בצד אחד ובאופן בלתי מפורט, למשל את ההכנסות, את התשלומים וההוצאות וכדומה.
מנגד, חברה בע”מ חייבת לבצע הנהלת חשבונות בשיטה הכפולה, אשר בה מול רישומי ההוצאות חייבים לרשום גם את התמורה בפועל, תוך התייחסות ללקוחות, ספקים, בנקים ועוד. כך לדוגמה, כאשר רושמים את ההכנסות יש לבצע רישום של הדרך בה התמורה התקבלה, כגון העברה בנקאית או כרטיס אשראי, ויש כאמור לאזן זאת מול הפעולה ההפוכה. או לדוגמה, ברישום ההוצאות יש לרשום כיצד התשלום בוצע ולאזנו מול הטור השני, בעוד שבשיטה החד צדדית רושמים רק את הסכום שיצא ואת סיבת ההוצאה.
אין ספק שמבחינת היכולת לדעת היכן העסק עומד מבחינה פיננסית, קיים יתרון לשיטה הכפולה המספקת מאזן בוחן שלם ומפורט הרבה יותר. היא מאפשרת לקבל תמונה שלמה יותר, לרבות התחייבויות, הכנסות, לקוחות וספקים, ולתכנן בהתאם את ההוצאות והמהלכים העסקיים. יחד עם זאת, היא גם כרוכה בעלויות גבוהות יותר, מחייבת בקיאות מעמיקה ולמעשה לא ניתן לבצע ללא ליווי של רואה חשבון.
מה עוד מבדיל בין חברה בע”מ לעוסק מורשה
עוד הבדל בין חברה לעוסק מורשה קשור במיסוי. עוסק מורשה מחויב בתשלום מס על כל הרווחים שהפיק ממשלח ידו, כלומר ההכנסות פחות ההוצאות המותרות ונקודות הזיכוי שלו.
מדרגות המס שחלות על עוסק מורשה עשויות להיות גבוהות מאוד, אפילו עד למחצית מההכנסה. לעומת זאת, מס החברות בישראל עומד על 23% כבר כמה שנים, ללא תלות כאמור בשיעור ההכנסות או הרווחים של החברה, או במשכורות של עובדיה. אם לא די בכך, בחברה בע”מ ניתן להכיר עד במאה אחוז מההוצאות הרכבים, כגון דלק וטיפולים, בעוד שלעוסק מורשה במרבית המקרים יכירו בארבעים וחמישה אחוזים בלבד.
הבדלים נוספים בין חברה לעוסק מורשה
למעשה כאשר שואלים מה ההבדל בין עוסק מורשה לחברה רואים שאם יש לשניהם את אותו המחזור, הרי שחברה יכולה להפיק רווחים גבוהים יותר. זאת מכיוון שחברה יכולה לנכות מחבות המס שלה הרבה יותר הוצאות בהשוואה לעוסק מורשה, ולכן ניתן לחסוך סכומים נכבדים עם תכנון מס יעיל ונכון. כאמור, ככל שהחברה בוחרת להשאיר יותר כספים אצלה לצרכי השקעות ורכישות או מתן אשראי ללקוחות, להבדיל מחלוקת דיבידנדים, כך חבות המס שלה קטנה יותר ואפשרויות הצמיחה גדלות.
ואולם, ישנם עסקים שבהם קיימת התלבטות אמיתית בין רישום כעוסק מורשה או כחברה בע”מ. היתרונות של רישום כחברה בע”מ, הבחירה אינה תמיד מובנת מאליה – ובפרט ככל שהמחזור קטן יותר. כך לדוגמה, עלויות שירותי ראיית החשבון גבוהות יותר באופן משמעותי. כמו כן, חברות חייבות בתשלום שנתי לרשם החברות, ואם מחליטים לפרקן ישנם מספר מסלולים אפשריים – שבכל מקרה אינם פשוטים כמו סגירה של עוסק מורשה.
לפרטים נוספים בנושאים אלו ולקבלת שירותי הנהלת חשבונות דו או חד צידית הנכם מוזמנים לפנות אל משרדנו בטלפון 073-374-4594 או באמצעות אתר האינטרנט שלנו.