סעיף 32 (11) קובע כי לא יותרו בניכוי:
“הוצאות למתן טובת הנאה שנתן מעביד לעובדיו ואשר לא ניתן לייחסה לעובד פלוני, למעט הוצאות שהוכח כי לפי טיבן אינן מיועדות להעניק טובת הנאה אישית לעובד; הוצאות, בגבולות סכומים שנקבעו בתקנות על פי סעיף 31, להחזקת רכב שבהחזקתו של מעביד והמשמש את עובדיו, ולא ניתן לייחס את טובת ההנאה מהשימוש בו לעובד פלוני; הוצאות שאינן ניתנות לניכוי כאמור לא ייראו כהכנסת עבודה בידי העובדים;”
מהסעיף ניתן להבין כי הוצאה שיש בה טובת הנאה לעובד תותר בניכוי אם היא הוכרה כהכנסת עבודה בידי העובד.
טובת הנאה- הכוונה להוצאה שהוציא המעסיק לטובת העובד, אשר יש בה ממד של הטבה אישית הניתנת לעובד, הגוברת על טובת המעסיק. דוגמה: רכב צמוד לעובד, ארוחות, טלפון נייד ועוד. הוצאות אלה יוכרו כהכנסה לעובד, משום שבמידה והן לא היו מספקות לעובד על ידי מעסיקו, סבירות גבוהה מאוד שהוא היה מוציא אותן בעצמו.
בתלוש השכר של העובד, יוכרו הכנסות זקופות בגין אותן הוצאות שהיה בהן טובת הנאה לעובד. ניתן למצוא דוגמאות רבות לכך:
- רכב צמוד לעובד- יוכר לעובד שווי שימוש חודשי ברכב בגובה 2.48% ממחיר מחירון הרכב. מידע נוסף ניתן למצוא במאמר בנושא הוצאות עודפות. השווי מפורסם בהתאם לקוד הדגם של הרכב וניתן לקבלו באתר רשות המסים.
- רכב שאינו צמוד לעובד (נשאר בחניה של בית העסק לאחר יום העבודה)- אין לזקוף שווי לעובד משום שהוא לא מפיק מהרכב טובת הנאה, אלא משתמש בו לצורך העבודה בלבד.
- ארוחות לעובד- יוכרו הוצאות למעסיק עד לגובה שווי הארוחות שייזקף לעובד. כל הוצאה מעבר לכך תיחשב הוצאה עודפת.
- נסיעות לחו"ל- ייזקף שווי לעובד בגובה ההוצאות המוכרות לצרכי מס. מידע נוסף ניתן למצוא במאמר בנושא נסיעות לחו"ל.
- ערבי גיבוש- במידה וניתן לייחס את ההוצאות בנפרד לכל עובד (או בהתאם לחלוקה יחסית), ייזקף שווי בגובה ההוצאה לכל עובד ובכך ניתן יהיה להכיר בהוצאה למעסיק.
- טלפון נייד- במידה וצמוד לעובד לאחר שעות העבודה יוכר שווי טלפון נייד בסך 105 ש"ח לכל חודש או 50% מסך חשבון הטלפון, לפי הנמוך. במידה והטלפון הנייד לא צמוד לעובד ונשאר במקום העבודה, אין צורך לזקוף שווי לעובד.
- שי לחגים- יש לזקוף את מלוא שווי המתנה שניתנה לעובד. במידה וייזקף שווי חלקי- תוכר ההוצאה רק עד לגובה השווי שנזקף. מידע נוסף ניתן למצוא במאמר בנושא מתנות לספקים, לקוחות ועובדים.
- שי לאירועים פרטיים- מותר בניכוי עד 210 ש"ח לאירוע. במידה והוענקה לעובד מתנה בסכום גבוה יותר, יש לזקוף בגין ההפרש שווי, אחרת לא יוכר ההפרש שבין סכום המתנה לבין 210 ש"ח (יוכר רק 210 ש"ח למעסיק). מידע נוסף ניתן למצוא במאמר בנושא מתנות לספקים, לקוחות ועובדים.
זקיפת שווי לעובדים ולבעלי שליטה בחברה היא דבר בעל חשיבות רבה ותהיה לו השפעה ישירה וגדולה מאוד על תשלומי המס.
כחלק מיעוץ השכר הרחב שלנו, אנו בחג’ג’ ושות’ נותנים ייעוץ נרחב בנושא הכנסות זקופות כחלק בלתי נפרד מהתחום השכר והמיסוי בעסק.
מאמר זה נועד לשם מסירת מידע בלבד ואינו מהווה מתן חוות דעת אישית.