עוסק פטור או עוסק מורשה – פתיחת תיק מעמ
עוסקים רבים שואלים את עצמם מה כדאי: להיות עוסק פטור או עוסק מורשה?
תחילה נציין כי המונחים עוסק פטור ועוסק מורשה הינם לצורכי מע”מ בלבד. פתיחת תיק במע”מ הינה מעט שונה בין עוסק פטור לעוסק מורשה.
על מנת לבצע את ההשוואה בין שני סוגי עוסקים אלה, נסביר תחילה על כל אחד מהם בנפרד.
פתיחת תיק במע מ עוסק פטור
עוסק פטור הינו עצמאי אשר פועל במחזור עסקאות שנתי נמוך, ולכן הוא ולקוחותיו פטורים מתשלום מס ערך מוסף (מע”מ) במסגרת שירותי ומכירות העסק. לא כל עוסק רשאי להיות עוסק פטור. אדם אשר בוחר להיות עצמאי יכול להיות עוסק פטור רק אם מחזור ההכנסות השנתי שלו מהעסק (לפני הוצאות) אינו עולה על 120,000 ₪ (נכון לשנת 2024). כמו כן ישנה רשימה של מקצועות אשר העוסקים בהם אינם יכולים להירשם כעוסק פטור, רשימה זו כוללת בין היתר טכנאים, עורכי דין, רופאים, מהנדסים, נותני שירותי ייעוץ ועוד.
חשוב לציין כי לאחר פתיחת תיק עוסק פטור במע מ, הפטור אשר חל על עוסק פטור הינו רק על תשלומי המע”מ. עוסק פטור משלם את יתר המיסים בדיוק כמו עוסק מורשה או שכיר. יחד עם זאת, במקרים מסוימים משתלם לאדם העומד בתנאים של עוסק פטור להיחשב ככזה, וכך לחסוך בתשלומי מע”מ במהלך השנה.
להלן מספר נקודות עיקריות הרלוונטיות לצורך פתיחת עוסק פטור במעמ:
בהתאם לסעיף 13 לתקנות מע”מ (רישום), מי שנמנה על אחד המקצועות או העיסוקים הבאים, אינו יכול לבצע פתיחת תיק במע מ לעוסק פטור:
- בעלי מקצועות חופשיים, כגון: אגרונום, אדריכל, הנדסאי, חוקר פרטי, טוען רבני, טכנאי, טכנאי שיניים, יועץ לארגון, יועץ לניהול, יועץ מדעי, יועץ מס, כלכלן, מהנדס, מודד, מנהל חשבונות, מתורגמן, סוכן ביטוח, עורך דין, רואה חשבון, שמאי, בעל מעבדה כימית או רפואית, רופא, פסיכולוג, פיזיותרפיסט, רופא וטרינר, רופא שיניים, או מרפא שיניים.
- נותני שירותים למופעים אומנותיים, כולל הנחיה ובניית תפאורה.
- הכנה, בדיקה ופיקוח על מבחנים.
- הרצאה, הוראה.
- פישור.
- בעל בית ספר לנהיגה.
- סוחר או מתווך מקרקעין.
- בעל בית ספר או גן ילדים.
- סוחר או מתווך רכב.
- חברה הרשומה כדין לפי פקודת החברות.
- אגודה שיתופית הרשומה כדין לפי פקודת האגודות השיתופיות.
לחצו לרשימת עיסוקים אפשריים לעוסק מורשה ולעוסק פטור.
- תקרת מחזור העסקאות השנתית לעוסק פטור נכון לשנת 2024 היא 120,000 ש”ח. מעבר לתקרה זו יש להפוך לעוסק מורשה.
- עוסק פטור מדווח בכל סוף שנה על מחזור העסקאות שלו למע”מ.
- עוסק פטור לא עושה שימוש בחשבוניות מס. במקום זאת, בעת ביצוע העסקה יוציא העוסק חשבונית עסקה, ובעת קבלת התשלום יוציא קבלה.
- עוסק פטור אינו יכול לקזז מע”מ בגין ההוצאות שלו. במקום זאת, תירשם ההוצאה במלואה, כולל המע”מ ששולם עליה.
- פעמים רבות עוסקים פטורים “נזהרים” שלא לעבור את תקרת העסקאות השנתיות שלהם (ראה סעיף 2), דבר המונע / מעכב את הצמיחה העסקית שלהם.
- במקרה בו עובר העוסק הפטור את תקרת העסקאות השנתיות (ראה סעיף 2), הוא ישלם את ההפרשים שבין חלק העסקאות הפטור לבין חלק העסקאות שאינו פטור. בגין הפרשים אלה ניתן לקזז את מע”מ התשומות החל מהיום בו הוא חרג מהתקרה.
- כפי שהוזכר בסעיף 4, עוסק פטור מוציא קבלות ולא חשבוניות מס. לעתים חברות ועוסקים שאינם פטורים יעדיפו לבצע עסקאות מול עוסק שאינו פטור על מנת שיוכלו לקזז את מע”מ התשומות.
- עוסק פטור נתפס כעוסק קטן, תדמית שעלולה להרחיק גופים גדולים מביצוע עסקאות עמו.
- רווח לצורכי מס הכנסה- בשל רישום ההוצאות כשהן כוללות מע”מ, ההוצאות גדלות וכתוצאה מכך הרווח של העוסק לעניין מס הכנסה קטן, דבר אשר מקטין את חבות המס.
- עוסק פטור אינו רשאי להנפיק לעצמו תלוש שכר בגין עבודתו בעסק ולכן אינו זכאי לתשלומים בגין חופשה שנתית, חופשת מחלה, פיצויי פיטורין ואבטלה.
פתיחת תיק במע מ עוסק מורשה
עוסק מורשה הוא עצמאי שמחזור ההכנסות השנתי שלו מהעסק עולה על 120,000 ₪ (נכון לשנת 2024). מכיוון שעוסק מורשה גובה מע”מ מלקוחותיו, עליו להוציא חשבוניות מס בגין כל עסקה. עוסק מורשה חייב לדווח לרשויות המע”מ על מחזור העסקאות, על המע”מ שגבה מהלקוחות ועל המע”מ אשר קיזז בגין רכישות והוצאות שוטפות של העסק. ההכנסה של עוסק מורשה נחשבת כהכנסה אישית ומס ההכנסה שמוטל עליו מחושב על פי מדרגות מס כמו לשכירים.
פתיחת תיק עוסק מורשה במע מ הינו תהליך מעט יותר מורכב מאשר פתיחת עוסק פטור במע מ. עוסק מורשה נדרש לגבות מע”מ מהלקוחות שלו ולהעביר אותו לרשויות המס. היתרון של פתיחת עוסק מורשה מעמ הוא שהעוסק יכול לקזז את המע”מ ששילם עבור הוצאות עסקיות.
להלן מספר נקודות עיקריות הרלוונטיות לצורך פתיחת עוסק מורשה מע מ:
- כפי שהוזכר בסעיף 1 לעוסק פטור, קיימת רשימת מקצועות או עיסוקים, אשר מחייבת בפתיחת עוסק מורשה ולא פטור. לחצו לרשימת עיסוקים אפשריים לעוסק מורשה ולעוסק פטור.
- עוסק מורשה מחויב בהוצאת חשבונית מס בעת ביצוע העסקה וקבלה בעת קבלת התשלום בגין העסקה. חשבונית מס כוללת בתוכה מע”מ (מע”מ עסקאות), אותו יעביר העוסק המורשה לרשויות המס.
- עוסק מורשה רשאי לקזז את המע”מ בגין התשומות שלו.
- דיווח המע”מ יבוצע באופן שוטף על מחזור העסקאות שלו (אחת לחודש או אחת לחודשיים, בהתאם למחזור העסקאות השנתי שלו), באופן הבא: תשלום המע”מ על סך העסקאות החייבות במע”מ בגין תקופת הדיווח, בניכוי מע”מ התשומות שלו בגין רכישות והוצאות שוטפות שביצע בתקופת הדיווח. תוצאת החישוב תיתן את הסכום אותו יעביר העוסק למע”מ, או ההחזר שיקבל ממע”מ בגין תקופת הדיווח.
- עוסק מורשה אינו רשאי להנפיק לעצמו תלוש שכר בגין עבודתו בעסק ולכן אינו זכאי לתשלומים בגין חופשה שנתית, חופשת מחלה, פיצויי פיטורין ואבטלה.
השוואה בין עוסק מורשה לעוסק פטור
|
עוסק מורשה |
עוסק פטור |
תקרת מחזור עסקאות שנתי |
לא קיימת תקרה |
120,000 ש”ח (נכון לשנת 2024) |
תדירות הדיווח על העסקאות למע”מ |
אחת לחודש או אחת לחודשיים |
אחת לשנה |
חסכון במס |
רישום הוצאות נמוכות יותר (משום שהן לרוב אינן כוללות מע”מ), ולכן רווח גובה יותר שיביא לתשלום מס גבוה יותר |
רישום הוצאות גבוהות יותר (משום שהן כוללות מע”מ), ולכן רווח נמוך יותר שיביא לחסכון במס |
נכונות לצמוח ולהתפתח מבלי לדאוג לחריגה מתקרת העסקאות השנתית |
לא קיימת תקרה לעסקאות השנתיות, לכן הרצון יהיה לגדול ולצמוח |
פעמים רבות יעכב או ימנע מהעוסק לצמוח, כדי שלא יגיע לתקרה |
תדמית גודל העסק |
נתפס כעוסק גדול יותר |
נתפס כעוסק קטן |
אפשרות לקיזוז מע”מ תשומות |
אחת לחודש או אחת לחודשיים |
פטור |
אחריות בגין העברת תשלומי המע”מ לרשויות המס |
אחת לחודש או אחת לחודשיים, חייב בהעברת תשלום המע”מ לאחר קיזוז מע”מ התשומות |
פטור |
סוג המסמך המופק ללקוח בגין ביצוע העסקה |
חשבונית מס, עליה עוסקים שאינם פטורים יכולים לקזז את מע”מ התשומות |
קבלה, עליה עוסקים אינם רשאים לקזז את מע”מ התשומות. סיבה זו עלולה למנוע מחברות או עוסקים שאינם פטורים לבצע עסקאות עם העוסק הפטור, או להציע עלויות נמוכות יותר בגין העסקה עם העוסק הפטור |
מאמר זה נועד לשם מסירת מידע בלבד, ואין לראות בו מתן חוות דעת אישית.
לקבלת מידע ספציפי ורלוונטי אליכם, מומלץ ליצור איתנו קשר.
פתיחת תיק מע מ באמצעות חג’ג’ ושות’
בשל ההשלכה הרבה שעלולה להיות להצהרת ההון על החיוב במס, אנו בחג’ג’ ושות’ סוקרים יחד איתכם את כל הנכסים וההתחייבויות שלכם על מנת להגיש את ההצהרה כאשר היא שלמה ומשקפת באופן מלא את ההון. הגשת ההצהרה באופן כזה תחסוך לכם חיסכון במס ובעיקר- תיתן לכם שקט נפשי לאורך זמן.
משרד רואי החשבון חג’ג’ ושות’ הוא משרד מוביל ותומך, בעל מוניטין של כ- 15 שנים. במשרד מייחסים חשיבות רבה לליווי מקצועי צמוד של כל לקוח , תוך שימוש באמצעים הטכנולוגיים המתקדמים ביותר כגון אפליקציה שבאמצעותה העוסק יכול להעביר חשבוניות הוצאה ישירות לרואה החשבון וגם לעקוב בזמן אמת על מצב העסק מבחינת רווח והפסד והתשלומים הצפויים לרשויות.
רואה חשבון ליאם חג’ג’ שימש כרואה חשבון במשרדי רואי חשבון המתמחים בביקורת דוחות כספיים, ביקורת פנימית וביקורת חקירתית. בעל ניסיון רב בביקורת ועריכת דוחות כספיים לחברות ובתחום המיסוי לחברות וליחידים. כמו כן, בעל ידע מקצועי רחב ביישום תקני החשבונאות הבינלאומיים (IFRS).
זקוקים לשירות ראיית חשבון? מעוניינים במידע נוסף? צרו איתנו קשר עוד היום ונשמח לתת לכם שירות!
לא ניתן לקבוע מראש עלויות, שכן הן תלויות במספר רב של גורמים כמו מחזורי עסקאות, הענף שבו פועל העסק, העסקת עובדים ועוד. צרו איתנו קשר לקבלת הצעת מחיר מדויקת ומותאמת אישית לעסק שלכם.